En god madras er vigtig for kvaliteten af din nattesøvn

Madras

Vi bruger de fleste af døgnets mørke timer på at sove – og dette oftest i en seng. Derfor er det enormt vigtigt, at man har en god madras man ligger godt på, og som passer til ens behov.

Der er flere vigtigt ting man må tage højde for når man skal vælge den madras der passer bedst til dig.

Der findes både madrasser til dig med og uden et sengestel

Overordnet set findes der tre forskellige typer af madrasser. Der findes boxmadrasser, springmadrasser og skummadrasser.

Boxmadrassen adskiller sig fra de to andre typer, ved at være en seng i sig selv. Med andre ord, kan man sætte ben direkte under madrassen, og den behøver derfor ikke et sengestel.
Selve madrassen er opbygget af fjedre der er spændt fast på en træramme. Dette gør dog også at madrassen er tung og dens kanter hårde, så den kan ikke vendes om.

Dette kan dog både spring- og skummadresserne. Disse kræver en sengestel med en lamelbund. Sidstnævnte fås også i forskellige udgaver, bl.a. en hvor man selv kan indstille hvor meget lamellerne skal give sig.

Springmadrassen består ligesom boxmadrassen af fjedre, men er uden den faste træramme. Dette gør, at den er let og kan vendes. Skummadrassen derimod indeholder skum, og ikke fjedre. Dette gør at den er meget let, og de fleste har en sådan type madras liggende i kolonihavehuset, campingvognen eller på gæsteværelset. Skummadrassen er også særligt allergivenlig, da den ikke samler støv.

Har man en spring- eller skummadras er det vigtigt at vende den engang imellem. Dette vil forlænge holdbarheden samt bevare formen på madrassen.

 

En topmadras er god til at beskytte og vedligeholde din boxmadras

Har du derimod en boxmadras, kan det anbefales, at have en topmadras. Dette er en slags tynd og blød madras, og det er i virkeligheden denne der i bund og grund afgør hvordan du ligger, og dermed hvordan din nattesøvn bliver. Er selve boxmadrassen for hård eller blød, kan du vælge en topmadras der er lige præcis så blød/hård som du findes bedst.

Topmadrassen sørger også for, at din boxmadras holder formen ligesom den også beskytter den mod den fugt du afgiver når du sveder om natten.

Ønsker du også at beskytte din topmadras, kan du anskaffe dig en rullemadras. En sådan er endnu tyndere end topmadrassen, og rulles ud ovenpå denne. En rullemadras er smart, da den kan vaskes, hvilket er vigtigt da man på denne måde undgår en fugtig madras. På denne måde er den også allergivenligt. Den kan ligeledes hænges op til luftning, og de fleste vil nok erkende, at det er lige rarere, at gå til køjs i en ny-luftet friskduftende seng, end en gammel, sur og svedig en.

Når du skal ud og vælge madras, skal du altså gøre op med dig selv, hvor blød du vil have den. Madrassen må dog ikke være for blød, da det er vigtigt at du kan vende dig. Derudover skal du tjekke, om din skulder og hofte synker ned når du ligger på siden, ligesom din lænd også skal støttes. Sikrer du dig dette, har du bedre chancer for at undgå soveskader og dermed også få en bedre nattesøvn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *